Összes oldalmegjelenítés

2010. november 4., csütörtök

GONG BAO CSIRKE


Az ismeretlen kínai katonáról elnevezett, háborúk közt fogant étel rengeteg kínai kedvence. Itthon is szervírozzák, persze egy kicsit európaisabb formában.


HOZZÁVALÓK
1 gerezd fokhagyma
1 szál újhagyma (kell a szára is)
Napraforgóolaj
10 dkg csirkemell
Keményítő
Kb 5 dkg uborka
Rizsecet
Szójaszósz

Cukor
Víz
Erős Pista
Földimogyoró
Rizskivonat (más néven kínai só)

ELKÉSZÍTÉS
  1. A filézett CSIRKEMELLET apró (kb. 1x1x1 cm) kockákra vágjuk. A húst beletesszük egy edénybe, majd összekeverjük keményítővel és vízzel (arány 2:10). A húsnak iszapos állagúnak kell lennie, de ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz, se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék leülepedés az edény alján!). Álljon a hús a keményítőben kb. 5-10 percet.
  1. Ugyanakkora kockákra kell vágni az UBORKÁT és az ÚJHAGYMÁT, mint a csirkemellet. A FOKHAGYMÁT szeletekre vágjuk.
  1. Oldjunk fel kevés vízben keményítőt (kb. 1 kanálnyit; az oldás mértéke 1:2 – keményítő: víz).
  1. Forrósítsuk fel a wokot, töltsünk bele annyi OLAJAT, amiben kényelmesen megsül a hús (semmiképpen ne ússzon a hús az olajban, de ne is maradjon száraz! Ehhez a mennyiséghez kb. 4 cl olaj kell). Akkor megfelelő a sütési hőmérséklet, ha az olaj fodrozódik, és enyhén gőzölög (nem füstölög!). Kb. 1 perc.
  1. A keményítőbe forgatott HÚST öntsük bele a forró wokba, és süssük át (addig, amíg a hús éppen át nem sül. Semmiképp ne süssük addig, amíg elkezd megpörkölődni, és pirossá válni). Ez a folyamat kb. 1-1,5 percig tart.
  1. Adjunk a húshoz SZÓJASZÓSZT - annyit, hogy szép barna színe legyen (kb. 1 teáskanál). Adjuk hozzá a FOKHAGYMÁT, majd az ERŐS PISTÁT (ez csípős étel, tehát minimum 2 teáskanálnyi nyugodtan belemehet). Ezt követően rakjuk bele a SÓT, a CUKROT, és a RIZSECETET (éppen hogy néhány csepp. Kerek illatot kell elérni, nem cél, hogy savanyú legyen az étel).
  1. Mindezek után jön az UBORKA. Gyorsan süssük, rázzuk össze Az egész max. 1/2-1 perc. A végén kerül bele az Rizskivonat (más néven kínai só), ÚJHAGYMA, majd a FÖLDIMOGYORÓ.
  1. Ezt követően jön a wokba a VÍZBEN FELOLDOTT KEMÉNYÍTŐ (ettől lesz szép csillogó, és egységes konzisztenciájú). Kb. 0,5 perc.
  1. KÉSZ, LEHET TÁLALNI!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése